- Alle
- Personskade
Bør jeg ta kontakt med advokat?
Motparten i din erstatningssak vil som oftest være et stort forsikringsselskap eller et offentlig organ. Styrkeforholdet blir således fort skjevt dersom du ikke engasjerer en advokat i din personskadesak.
Forsikringsselskapet ivaretar sine egne interesser. Det er i forsikringselskapets interesse å bestride, eventuelt minimere, ditt erstatningskrav. Dette gjøres på mange måter, blant annet ved å engasjere spesialister som taler forsikringsselskapets sak, ikke skadelidtes.
Også Norsk pasienterstatning oppleves dessverre ofte mer som enn motpart enn et offentlig organ som i utgangspunktet skal være objektivt.
Dette er noen av grunnene til at du alltid bør ta kontakt med spesialisert advokat i din personskadesak. Advokaten vil ivareta dine interesser og det oppnås gjennomgående høyere erstatningsutbetaling ved bruk av advokat.
Har jeg krav på erstatning hvis jeg har skadet meg selv på fritiden?
Typisk for fritidsskader er at det ikke er en ansvarlig skadevolder. Dette betyr at ingen er skyld i skaden.
I hvilken grad du ved disse skadetypene har krav på erstatning avhenger således av hvilke forsikringsordninger du har. Dette kan være forsikringsordninger du har tegnet privat, eventuelt forsikringsordninger du har gjennom din arbeidsgiver.
Du kan finne mer informasjon om fritidsskader her.
Har jeg krav på erstatning?
Dersom du har kommet ut for en personskade, har du i utgangspunktet krav på full erstatning dersom vilkårene for erstatning er oppfylt.
For å ha krav på erstatning må følgende tre vilkår være oppfylt:
- Det må foreligge et ansvarsgrunnlag. Dette betyr at noen må være ansvarlig for skaden. Dette kan typisk være den som fysisk har voldt skaden, et forsikringsselskap eller Norsk pasientskadeerstatning.
- Det må foreligge påregnelig årsakssammenheng mellom den skadegjørende handling, og skaden med det økonomiske tapet.
- Det må foreligge et økonomisk tap.
For trafikkskade, pasientskade og yrkesskade gjelder det et såkalt objektiv ansvar. Dette betyr at vilkåret til ansvarsgrunnlag kan være oppfylt selv om ingen er skyld i skaden.
Utfordringene i personskadesaker oppstår ofte i relasjon til årsakssammenheng og det størrelsen på det økonomiske tapet.
Hva kan jeg få i erstatning?
Forutsatt at vilkårene for erstatning er oppfylt, er utgangspunktet at du skal få dekket ditt fulle økonomiske og ikke-økonomiske tap som følge av skaden.
Målet med erstatningen er at du skal bli stilt i samme økonomiske situasjon som om du ikke hadde fått skaden. Erstatningsbeløp kan således bli betydelige.
En skade kan påføre deg som skadelidt ulike typer økonomiske tap. Du kan derfor kreve dekket ulike typer erstatningsposter. Erstatning kan gis for blant annet inntektstap, merutgifter, hjemmearbeidstap og forsørgertap.
I tillegg kan du få dekket dine ikke-økonomiske tap gjennom ménerstatning og oppreisning.
Du kan lese mer om de ulike erstatningspostene her.
Hvor lang tid tar erstatningssaken?
Det er svært varierende hvor lang tid en erstatningssak tar. En av årsakene til dette er at erstatningssakene ofte reiser ulike spørsmål som gjerne behandles separat. Eksempel på dette er separat tvist om hvorvidt det foreligger årsakssammenheng. Deretter skal partene eksempelvis ta stilling til erstatningens størrelse. I verste fall kan en slik erstatningssak ta flere år.
I enkelte saker kan det også tid før det kan stadfestes hvilke konsekvenser skaden vil ha. Dette henger gjerne sammen med spørsmålet om erstatningen størrelse.
Indem jobber imidlertid mot å gjøre prosessen så kort som forsvarlig mulig. Det er ikke alltid en god forklaring på hvorfor erstatningssaker haler ut i tid. I disse tilfellene vil vi gjøre hva vi kan for å fremskynde din erstatningsutbetaling.
Jeg har mottatt tilbud fra forsikringsselskapet mitt, trenger jeg da advokat?
Svaret er ja. Dersom du har mottatt et tilbud fra ditt forsikringsselskap uten tidligere å ha vært bistått av advokat i saken tør vi påstå at dette i 99 % av tilfellene er altfor lavt.
Forsikringsselskapene jobber mot lavest mulig erstatningsutbetalinger og all erfaring tilsier at et første tilbud fra forsikringsselskapet ligger vesentlig under det du egentlig har krav på.
La Indem bistå deg med å øke din erstatningsutbetaling dersom du har mottatt et første tilbud fra ditt forsikringsselskap. Dersom du mot formodning ikke skulle få en høyere erstatningsutbetaling, skal vi heller ikke ha betaling.
Jeg vet ikke om skaden/sykdommen skyldes mitt arbeid, kan jeg fremdeles kreve erstatning?
Det kan være vanskelig å vite om skaden eller sykdommen skyldes ditt arbeid. Dette kan særlig gjelde enkelte belastningsskader og andre mer diffuse sykdommer.
Ofte skjer det også at selv om det faktisk foreligger en yrkesskade- eller -sykdom, så vil arbeidsgivers forsikringsselskap kunne hevde at skaden eller sykdommen ikke skyldes ditt arbeid. Forsikringsselskapet vil da typisk vise til at skaden eller sykdommen skyldes forhold forut for den angivelige skadegjørende hendelse på din arbeidsplass. Eksempelvis tidligere helseforhold.
Dersom du er i tvil om du har en skade som skyldes ditt arbeid, og i alle tilfeller der et forsikringsselskap har bestridt at det foreligger et ansvarsgrunnlag, anbefaler vi at du tar kontakt med spesialisert advokat som kan hjelpe deg med å gjøre ditt erstatningskrav gjeldende.
Du kan finne mer informasjon om yrkesskader og -sykdommer her.
Kan jeg kreve erstatning for en gammel skade?
Det vil her være avgjørende om ditt erstatningskrav er foreldet. Med foreldelse menes det at du ikke lenger har et krav på erstatning fordi du ikke har fremsatt kravet i tide. Dette selv om du opprinnelig hadde et krav.
Hovedregelen er at erstatningskravet må fremsettes innen tre år fra da du fikk eller burde ha skaffet deg nødvendig kunnskap om skaden og den ansvarlige. Er det gått over 20 år – i enkelte tilfeller 10 år – vil erstatningskravet ditt uansett være foreldet.
Også meldefrister til forsikringsselskaper, NAV og Norsk pasientskadeerstatning må være overholdt.
Yrkesskader må meldes fra til NAV innen ett år etter arbeidsulykken. Yrkessykdommer må meldes fra til NAV innen ett år fra da du eller den meldepliktige, som oftest arbeidsgiver, ble klar over årsaken til sykdommen.
For pasientskader er meldefristen til Norsk pasientskadeerstatning tre år.
Fristen for å melde fra om personskade til forsikringsselskaper løper for ulykkes- og sykeforsikringer normalt ett år fra du fikk nødvendig kunnskap om de forhold som begrunner kravet.
Når bør jeg ta kontakt med advokat?
Vi anbefaler at du tar kontakt med advokat så tidlig som mulig.
Vår påstand er at forsikringsselskapet starter å arbeide mot hvordan de kan minimere en eventuell erstatningsutbetaling allerede fra det tidspunkt skaden meldes til forsikringsselskapet.
Det er derfor viktig at skadelidte tidlig i prosessen er representert ved en advokat som vet hvordan forsikringsselskapene arbeider. Advokaten vil kunne innvirke på de beslutninger som tas hos forsikringsselskapet på et tidlig tidspunkt, og som kan få betydning for skadelidtes erstatningsutbetaling. Et eksempel på slik beslutning er valg av spesialist.