Perlekre inntar norske boliger

De fleste er kjent med sølvkre og skjeggkre, nå må vi også bli kjent med lillesøster "perlekre".

De er den siste tiden blitt skrevet mye om den raske spredningen av sølvkre og skjeggkre her i landet. Nå har også lillesøster «perlekre» blitt oppdaget i Norge. Perlekre ble første gang påvist høsten 2018. De er perlemorfarget og kan bli opptil 8 mm lange. I tillegg har de antenner som er 2/3 lange i forhold til kroppen.

Perlekre kan spre seg raskt

Perlekre er oppdaget i både Oslo og Bergen. Skadedyrekspert Johan Mattson i Mycoteam anslår overfor DinSide.no at perlekreene kan spre seg svært raskt i norske hjem. Hvis det viser seg å være som ekspertene spår, kan perlekre være å finne over hele landet allerede om et halvt år.

Perlekre trives på tørre og varme steder med god tilgang til fuktighet. De er også veldig flinke til å gjemme seg i kriker og kroker, og kan derfor være vanskelig å oppdage.

Det er per i dag antatt av Mycoteam at perlekre ikke forårsaker skader på bygninger og utgjør heller ikke helsemessige plager. Det er likevel for tidlig å si noe om perlekreenes innvirkning på bomiljøet. Det forskes for tiden på denne arten og bekjempelsestiltak vurderes. De er uansett svært sjenerende å ha i boligen. Særlig fordi perlekre ikke holder seg til våtrommene som sølvkre, men beveger seg i hele boligen.

Prisavslag ved kjøp av bolig med perlekre

Oppdager du perlekre i en bolig du nylig har kjøpt, kan det være en mangel som vil kunne gi grunnlag for prisavslag på flere hundre tusen kroner.

Ta kontakt med oss i dag, så kan vi bistå deg med reklamasjon overfor selger, innhenting av dokumentasjon og fremsettelse av krav. Du kan nå oss på telefon 22 00 88 88, ved å sende en e-post til post@indem.no eller ved å fylle ut skjemaet under.

Kontakt

  • Dette feltet er for valideringsformål og skal stå uendret.

Kilder: Mycoteam, DinSide